Registrácia vinára, maloobchodníka a obchodníka

mini logo ÚKSÚP

Vinárom je fyzická alebo právnická osoba, ktorá vyrába a uvádza na trh vinárske produkty. Výrobou vína je proces zahŕňajúci technologické postupy, výrobné operácie a ošetrovanie, ktorý sa začína spracovaním hrozna a končí sa uvedením vína na trh, alebo časť tohto procesu. Uvádzaním vinárskych produktov na trh je ich prepravovanie, skladovanie, ponúkanie, predaj a distribúcia. Vinárskym produktom sú výrobky podľa osobitného predpisu (príloha VII časť II nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013) vyrobené na báze hrozna.

Vinár je povinný registrovať sa:

  • ak vyrába a uvádza vinárske produkty na trh. Elektronický formulár Žiadosti o registráciu vinára sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Žiadosti/ Register vinárov.

Vinár elektronicky vyplnenú Žiadosť o registráciu vinára spolu s elektronicky vyplnením Oznámením o začatí výroby vinárskych produktov a ich uvádzaní na trh vytlačí, podpíše a doručí poštou alebo osobne do podateľne v Bratislave alebo prostredníctvom e-schránky (www.slovensko.sk). Žiadosť doručená cez e-schránku musí byť uložená vo formáte pdf. a autorizovaná elektronickým podpisom. Žiadosť doručená mailom nebude vybavená. ÚKSÚP vydá do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti osvedčenie o registrácii a pridelí vinárovi registračné číslo. Vinár, ktorý bude vyrábať víno s chráneným zemepisným označením alebo víno s chráneným označením pôvodu musí mať sídlo prevádzky vo vinohradníckej obci (zoznam vinohradníckych obcí je uvedený v prílohe č. 2 k vyhláške č. 350/2009 Z. z.). 

Zoznam registrovaných vinárov je sprístupnený na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/dataset/definition?code=wr_Winemaker   
 

Vinár je povinný hlásiť:

  • výrobu vína a muštu – termín doručenia do 10.12. (stav k 30.11.), Výroba vína a muštu sa hlási elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR).  Elektronická služba Hlásenie o výrobe vína a muštu je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov,
  • stavy zásob vína a muštu – termín doručenia do 7.9. (stav k 31.7.) a do 10.12. (stav k 30.11.). Stav zásob vína a muštu sa hlási elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR).  Elektronická služba Hlásenie o stave zásob vína a muštu je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov,
  • množstvo použitých cibéb, ak ide o tokajské vína – termín doručenia do 31.7., Použité cibéby na výrobu tokajských vín sa hlásia elektronicky v novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR). Elektronická služba hlásenie o množstve použitých cibéb je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov.

Vinár je povinný oznámiť:

  • začatie a skončenie výroby vinárskych produktov a ich uvádzanie na trh v deň začatia alebo skončenia tejto činnosti, oznámenie o začatí výroby vinárskych produktov podáva vinár spolu so žiadosťou o registráciu vinára. Vinár elektronicky vyplnené Oznámenie o začatí a skončení výroby vinárskych  produktov vytlačí (dokument na vytlačenie je dostupný v záložke Priebeh konania/Šablóny dokumentov), podpíše a doručí poštou alebo osobne do podateľne v Bratislave alebo prostredníctvom e-schránky (www.slovensko.sk). Elektronický formulár Oznámenia o začatí a skončení výroby vinárskych produktov a ich uvádzaní na trh sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov,
  • zmenu svojich údajov (zmena sídla spoločnosti, zmena názvu spoločnosti bez zmeny IČO, zánik  spoločnosti, pozastavenie činnosti, obnovenie činnosti, zmena vedúceho  spoločnosti, zmena kontaktnej osoby, zmena kontaktných údajov – telefón,  email, zmena skladovacej kapacity, zmena adresy prevádzky, vznik novej  prevádzky, zánik prevádzky) vo vinohradníckom registri do 30 dní odo dňa jej vzniku. V žiadosti/základné údaje sa v poznámke uvádza, o akú zmenu vinár žiada. Vinár elektronicky vyplnenú Žiadosť o zmenu v registrácii vinára vytlačí, podpíše a doručí poštou alebo osobne do  podateľne v Bratislave alebo prostredníctvom e-schránky (www.slovensko.sk). Elektronický formulár Žiadosti o zmenu v registrácii vinára sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Žiadosti/ Register vinárov,
  • zvyšovanie obsahu prirodzeného alkoholu – termín doručenia: najmenej 48 hodín pred začatím zvyšovania obsahu prirodzeného alkoholu. Oznámenie možno zaslať súhrne najviac za 60 dní odo dňa uvedeného v oznámení ako deň začatia zvyšovania obsahu prirodzeného alkoholu. Úprava cukornatosti sa oznamuje elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR). Elektronická služba Oznámenie o zvyšovaní prirodzeného alkoholu (cukornatosti) je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov,
  • úpravu zvyškového cukru – termín doručenia najmenej 48 hodín pred začatím úpravy zvyškového cukru. Oznámenie možno zaslať súhrne najviac za jeden kalendárny mesiac. Úprava zvyškového cukru sa oznamuje elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR). Elektronická služba Oznámenie o úprave zvyškového cukru je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov,
  • zvyšovanie alebo znižovanie obsahu kyselín – termín doručenia: 48 hodín pred začatím úpravy kyslosti. Úprava obsahu kyselín sa oznamuje elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR). Elektronická služba Oznámenie o zvyšovaní alebo znižovaní obsahu kyselín je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register vinárov.

Vinár môže požiadať ÚKSÚP:


Obchodníkom je fyzická alebo právnická osoba, ktorá váži, meria, plní, balí, označuje, uchováva, uvádza na trh, ako aj vykonáva ďalšie činnosti, ktoré nemožno považovať za výrobu hrozna, vína alebo vinárskych produktov.

Maloobchodníkom je fyzická alebo právnická osoba, ktorá predavá vinárske produkty konečnému spotrebiteľovi.

Obchodník a maloobchodník s vinárskymi produktmi je povinný registrovať sa:

  • ak uvádza vinárske produkty na trh. Elektronický formulár Žiadosti o registráciu obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Žiadosti/ Register obchodníkov.

Obchodník a maloobchodník elektronicky vyplnenú Žiadosť o registráciu obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi vytlačí, podpíše a doručí poštou alebo osobne do podateľne v  Bratislave alebo prostredníctvom e-schránky (www.slovensko.sk). Žiadosť doručená cez e-schránku musí byť uložená vo formáte pdf. a autorizovaná elektronickým podpisom. Žiadosť doručená mailom nebude vybavená. ÚKSÚP vydá do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti osvedčenie o registrácii a pridelí obchodníkovi a maloobchodníkovi s vinárskymi produktmi registračné číslo. 

Zoznam registrovaných obchodníkov a maloobchodníkov s vinárskymi produktmi je sprístupnený na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/dataset/definition?code=wr_Vintner 

Obchodník a maloobchodník, ktorého predaj vinárskych produktov prevyšuje 200 hl v kalendárnom roku, je povinný hlásiť:

  • stavy zásob vína a muštu – termín doručenia do 7.9. (stav k 31.7.) a do 10.12. (stav k 30.11.). Stav zásob vína a muštu sa hlási elektronicky v  novom informačnom systéme Centrálny údajový repozitár (IS CÚR).  Elektronická služba hlásenie o stave zásob vína a muštu je dostupná na webovej adrese: https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Hlásenia a oznámenia/ Register obchodníkov a maloobchodníkov s vinárskymi produktmi.

Obchodník a maloobchodník je povinný oznámiť:

  • zmenu svojich údajov (zmena sídla spoločnosti, zmena názvu spoločnosti bez zmeny IČO, zánik  spoločnosti, pozastavenie činnosti, obnovenie činnosti, zmena vedúceho  spoločnosti, zmena kontaktnej osoby, zmena kontaktných údajov – telefón,  email, zmena adresy prevádzky, vznik novej prevádzky, zánik prevádzky) vo  vinohradníckom registri do 30 dní odo dňa jej vzniku. V žiadosti/základné údaje sa v poznámke uvádza, o akú zmenu obchodník a maloobchodník žiada. Obchodník a maloobchodník elektronicky vyplnenú Žiadosť o zmenu v registrácii obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi vytlačí, podpíše a  doručí poštou alebo osobne do podateľne v  Bratislave alebo  prostredníctvom e-schránky (www.slovensko.sk). Elektronický  formulár Žiadosti o zmenu v registrácii obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Žiadosti/ Register obchodníkov a maloobchodníkov s vinárskymi produktmi.

Obchodník a maloobchodník môže požiadať ÚKSÚP:

  • o vystavenie duplikátu dokumentov obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi. Elektronický formulár Žiadosti o vystavenie duplikátu dokumentov obchodníka a maloobchodníka s vinárskymi produktmi sa nachádza na webovej adrese https://cur.uksup.sk/public/service-list pod záložkou Žiadosti/ Register obchodníkov a maloobchodníkov s vinárskymi produktmi.

Legislatíva:


Zoznam a opis dokumentov Kódexu enologických postupov OIV uvedených v článku 3 ods. 2 delegovaného nariadenia Komisie (EÚ) 2019/934

Metodické usmernenie MPRV SR č. 9342/2023-310, ktorým sa podrobnejšie vysvetľujú pravidlá označovania vinárskych výrobkov


Kontakt:

ÚKSÚP, Matúškova 21, 833 16 Bratislava 

Ing. Martina Pauditšová, registrácia vinára, obchodníka a maloobchodníka
tel: + 421 2 59 880 233
e-mail: martina.pauditsova@uksup.sk

Róbert Borský, evidencia hlásení a oznámení, vinárske produkty
tel: + 421 2 59 880 209,
e-mail: robert.borsky@uksup.sk